A Barcelona és on més diners ens costa el viatge a la feina

  • Els 68 minuts d'anar i tornar valen 11,9 euros diaris.
  • En aquest temps podríem fer més hores extra o gaudir més del lleure.
  • El cotxe surt més car a la llarga.

«El temps és or» és una dita ben certa. Sobretot per als que tenen la feina a la capital de Catalunya. De mitjana, els barcelonins perden cada dia 11,9 euros pel temps per desplaçar-se (no el cost de la benzina o del metro, sinó el preu del temps invertit). A la resta de Catalunya són 7,3 euros.

Segons l'estudi de la Caixa Quant costa anar a la feina?, Barcelona és la gran ciutat espanyola on aquest cost és major. A Madrid capital es gasten 2.497,51 els 225 dies laborals de l'any, mentre que a Barcelona són 2.677,51,180 1 més.

Calculat en temps, els barcelonins inverteixen 68 minuts i a la resta de Catalunya, 56 minuts (a Madrid, 71 minuts, i a la resta de la comunitat, 78). Calculat en PIB, suposa el 3,5% de la riquesa generada a Catalunya, que és molt considerable.

El cost en diners del trajecte a la feina s'aproxima a la remuneració per hora. L'autora de l'informe, Maria Gutiérrez-Domènech, afirma que els treballadors, amb aquest temps, podrien «cobrar hores extres» (a un preu superior al preu per hora habitual) o podrien «augmentar el temps d'oci». Aquest càlcul explica per què a una ciutat on cal més temps per anar a la feina, l'equivalent econòmic és inferior.

L'estudi afirma que el cotxe és més barat si només es compta el temps que cal per anar a la feina, però el transport públic és més econòmic si s'avalua el cost global (comprar-lo, assegurança...). Els autors demanen que les infraestructures que es creïn es facin pensant a reduir els temps de desplaçament. Definitivament, el temps és or.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento