Granollers tornarà la caca de gos a qui no la reculli

Esperaran a que l’infractor abandoni la tifa per entregar-li l’excrement, ja sigui al moment o a l’Ajuntament. Busquen l’escarni públic més que la sanció.

L’Ajuntament de Granollers té a punt una original campanya per intentar acabar amb un dels clàssics problemes d’incivisme: la caca del gos.

La idea consisteix a que un tècnic o empleat municipal entregarà personalment la caca del gos a la persona que no reculli els excrements de gos de la via pública.

Sense previ avís

Els serveis tècnics municipals han estudiat el problema i la manera en què han d’actuar. Així, han descartat cridar l’atenció a l’incívic en el mateix moment que el gos acaba de defecar, perquè la resposta del propietari quan rep l’advertència de l’autoritat és sempe: "Ara l’anava a recollir".

Per tant, els inspectors observaran com es comet la infracció i esperaran a que el propietari del gos s’allunyi suficientement com perquè no hi hagi dubte que la intenció era d’abandonar la tifa sense recollir-la.

Aleshores, el tècnic recollirà l’excrement i seguirà a l’incívic fins a entregar-li la caca personalment i recordar-li que ha comès un acte d’incivisme molt molest.

Cita a l’Ajuntament

Els tècnics valoren si fer la desagradable entrega al moment, o bé, citar a l’infractor (en el cas que sigui conegut) a l’Ajuntament i allà retornar-li la caca de gos.

Aquesta fórmula s’aplicarà després de l’èxit aconseguit pel mateix Ajuntament de Granollers amb els veïns que deixaven les bosses d’escombraries fora dels contenidors.

Més eficaç que la multa

L’any 2000, Granollers va ser pioner en registrar la brossa per identificar els infractors i citar-los a l’Ajuntament. Amb aquest sistema van acabar amb set  punts negres que hi havia a la ciutat i van citar fins a 70 infractors.

En cap cas van posar multes, però la vergonya pública que van passar va ser suficient.

Cal avergonyir a l’incívic

L’experiència de Granollers és una de les moltes que van posar-se en comú la setmana passada en les jornades "Polítiques Locals de Civisme" que, adreçats a tècnics i regidors dels Ajuntaments, va organitzar la Diputació de Barcelona.

Un dels ponents, el catedràtic de comunicació de la UAB Miquel de Moragas, va defensar l’actitud recriminatòria cap als incívics per crear-los incomoditat i avergonyir-los.

Això sí, per evitar una reacció violenta, cal utilitzar un llenguatge amable i, fins i tot, irònico-humorístic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento