El 'Robin Hood' dels bancs no es presenta al judici i aconsegueix forçar-ne la suspensió

  • L'activista Enric Duran titlla de "farsa" el judici i apel·la a la "desobediència" perquè considera que l'Audiència no ha respectat els seus drets.
  • S'enfronta a 8 anys de presó perquè va contractar més de 490.000 euros en crèdits bancaris que no va tornar i que va destinar a iniciatives socials.
  • La fiscalia i 16 acusacions que representen les entitats l'acusen d'un delicte continuat de falsedat documental mercantil i d'insolvència punible.
  • La fiscalia demana una ordre de crida i cerca.
L'activista Enric Duran, 'Robin Hood' dels bancs, al març de 2009.
L'activista Enric Duran, 'Robin Hood' dels bancs, al març de 2009.
ALBERT SALAMÉ/ACN
L'activista Enric Duran, 'Robin Hood' dels bancs, al març de 2009.

El Robin Hood dels bancs no ha comparegut al judici oral que ha arrencat aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona. En un comunicat, l'activista de Vilanova i la Geltrú, Enric Duran, considera que "la desobediència és l'única opció per garantir que es respectin els meus drets avui". Amb aquesta acció, esperava aconseguir la suspensió del judici, que havia sol·licitat prèviament i li havia estat denegada. I ha aconseguit el seu objectiu. Però la fiscalia ha demanat una ordre de crida i cerca.

Aquest dimarts ha començat el judici oral al Robin Hood dels bancs, que s'enfronta a 8 anys de presó perquè entre els anys 2006 i 2008 va contractar crèdits que no tenia cap intenció de retornar amb 39 entitats bancàries. En total, va aconseguir 492.000 euros que va destinar a iniciatives socials. La fiscalia i fins a 16 acusacions que representen els interessos d'entitats bancàries l'acusen d'un delicte continuat de falsedat documental mercantil i d'un delicte d'insolvència punible.

Enric Duran averteix al comunicat que el judici "podria esdevenir una farsa", ja que el tribunal ha denegat la seva petició de suspensió i no ha acceptat cap dels 23 testimonis presentats per la defensa, mentre que els 15 del 'acusació participaran al judici íntegrament. "En la meva absència i sense la capacitat d'exercir directament la seva coerció en contra meva, el tribunal tindrà la seva darrera oportunitat de rectificar", argumenta el Robin dels bancs.

Duran havia demanat la suspensió del judici per discrepàncies amb el seu advocat però l'Audiència ho ha rebutjat, confirmant així la data del judici. Tant Enric Duran com el seu lletrat van presentar un escrit a la secció segona de l'Audiència de Barcelona demanant la suspensió del judici previst per a dimarts.

L'advocat va presentar la renúncia per "desavinences insalvables" amb el seu client mentre que Duran explicitava la seva intenció de canviar d'advocat perquè no l'havia informat degudament de l'avanç de les diligències i no tenien parers "discordants" en la línia de defensa. A més, demanava més temps per preparar la defensa amb un nou advocat.

L'Audiència de Barcelona no va acceptar ni la renúncia del lletrat ni la petició de canvi d'advocat de Duran i, per tant, es va oposar a suspendre el judici fixat per al 12 de febrer. La sala exposa, en una interlocutòria, que l'activista de Vilanova i la Geltrú té el mateix advocat des de l'origen del procediment fa més de 4 anys i que saben des de fa mesos -concretament des del 15 d'octubre- que el judici oral es farà dimarts, dimecres i dijous. El tribunal rebutja les peticions perquè considera que es tracta d'un "abús de dret" per guanyar temps.

Aquest dimarts, la defensa ha demanat que li designin un altre advocat ja que Enric Duran ha renunciat al que tenia assignat.

Va aparentar ser solvent

Enric Duran s'enfronta a una pena de 8 anys de presó. En el seu escrit de conclusions provisionals, el fiscal recull que el Robin Hood dels bancs va aparentar ser solvent i va fingir tenir feines que no tenia per aconseguir crèdits de 39 entitats bancàries. Segons Duran, ho va fer per denunciar l'especulació del sistema bancari i va destinar el prop de mig milió d'euros que va aconseguir a iniciatives socials.

La fiscalia i fins a 16 acusacions particulars l'acusen de "constituir empreses i confeccionar nòmines que no es corresponien amb la realitat" per aconseguir que li concedissin els crèdits. En aquests documents es va fer passar, per exemple, per director comercial o informàtic amb sous folgats. Per aquests fets, demanen que el condemnin a 6 anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental mercantil.

A més, també l'acusen d'haver-se desprès de tot el seu patrimoni amb la intenció que els creditors no poguessin embargar-li res per rescabalar el deute. L'acusació pública recull que "es va desprendre de les seves propietats i es va col·locar en situació d'insolvència" entre el 2007 i el primer semestre del 2008. Segons les acusacions, va vendre el seu pis de Barcelona i va vendre tres finques rústiques a Tarragona. Per aquests fets, li demanen la pena de 2 anys de presó per un delicte d'insolvència punible.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento