Codorniu pagarà set milions a Freixenet per la ‘guerra del cava’

Les dues empreses pacten la pau després de 10 anys de disputa. L’acord preveu la cessió de dos milions d’ampolles esmerilades.
Dos dels gegants del sector del cava a Catalunya, Codorniu i Freixenet, per fi podran brindar per la pau després que hagin decidit posar punt final a l’anomenada guerra del cava, un litigi que mantenia enfrontades ambdues empreses des del 1996.Per arribar a aquesta situació ha calgut tancar un acord segons el qual Codorniu s’ha compromès a pagar més de quatre milions d’euros en metàl·lic al seu principal competidor a Espanya, Freixenet. A més a més, li haurà de cedir més de dos milions d’ampolles blanques esmerilades, valorades en tres milions d’euros més. En total, més de set milions d’euros per acabar amb la guerra.

Aquests són els detalls del pacte extrajudicial al que van arribar les dues caves el passat juliol i que va suposar la retirada de tots els litigis que les enfrontaven. L’acord té una clàusula de confidencialitat a la que s’han compromès ambdues parts.

Pagament ja a punt

Codorniu tenia ja emmagatzemades des de fa anys els més de dos milions d’ampolles blanques esmerilades, perquè, per ordre judicial, no les podia comercialitzar. No les podia posar al mercat perquè s’assemblaven a l’envàs de la marca Freixenet Carta Nevada. Aquestes ampolles tenen un valor de 3,61 milions d’euros, segons la pròpia Codorniu.

Portaveus de les dues companyies van declinar comentar a l’agència Efe cap aspecte d’aquest pacte, perquè es volia donar la imatge que la guerra entre Codorniu i Freixenet ha acabat sense guanyador i perdedor.

Una dècada als tribunals

L’anomenada guerra del cava es va iniciar el 1996 quan Codorniu va obrir hostilitats i va denunciar que Freixenet havia comercialitzat ampolles de cava que no havien arribat als nous mesos de criança. Aquest és el mínim exigit pel Consell Regulador del Cava, que va acabar sancionant al grup de la família Ferrer. Freixenet va recórrer aquesta mesura, que va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional, i va acusar Codorniu d’haver utilitzat il·legalment la varietat tinta pinot noir (en aquell temps no estava autoritzada per elaborar cava blanc) i d’exercir-se en els rendiments en la seva finca de Raimat (Lleida). A més, Freixenet va acusar Codorniu de plagiar les ampolles blanques esmerilades de la seva Carta Nevada. El president de Freixenet, José Luis Bonet, va qualificar dimecres l’acord amb Codorniu de «molt satisfactori» i va titllar de «despropòsit» la guerra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento