Barcelona

Cauen fins a un 20% les inscripcions a les activitats extraescolars a Catalunya

Un grup de primer de primària de l'escola Oriol Martorell, de Barcelona, en una sortida, la setmana passada, a Sau.
Fundació Catalana de l'Esplai

Les activitats extraescolars han passat a ser tot un luxe per a moltes famílies i, com a resultat, els nens són els qui deixen d'anar de colònies, de fer reforç escolar o de jugar a futbol amb l'equip de sempre. Des del sector recorden que no es tracta només de passar-ho bé sinó d'aprendre fora d'un àmbit estrictament escolar i han buscat estratègies com ara rebaixar-ne el preu o bé concedir més ajuts.

És el cas de la Fundació Catalana de l'Esplai, que aplega una seixantena de centres d'esplai a tot Catalunya. Han detectat que la participació a les colònies escolars ha tornat a baixar un 20% el darrer curs. Des de la crisi, la davallada de la demanda ha estat constant i, per aturar aquesta tendència, han creat nous ajuts.

Es tracta d'una subvenció del 20% de l'activitat, que costa uns 105 euros per alumne per a tres dies de colònies amb tot inclòs (tret del transport). Cada escola pot gestionar l'estalvi del 20% del cost en funció de les necessitats de cada família, de manera que hi haurà infants que pagaran com sempre i d'altres que podran participar en l'activitat amb una rebaixa substancial.

Un cost afegit

«És un cost afegit per a moltes famílies i, en èpoques de crisi, es retalla per aquí», confirmaven fonts de la Fundació Catalana de l'Esplai, tot remarcant que «des del punt de vista de l'infant és una llàstima» perquè aquest tipus d'activitats de lleure «fomenten l'autonomia personal, són una eina educativa i afavoreixen la cohesió de grup», entre d'altres aspectes pedagògics.

«Els darrers anys estem buscant fons per becar nens que no poden pagar» les activitats, confirmava Aleix Llobet, director del Servei de Colònies de Vacances de la Fundació Pere Tarrés. El curs passat van becar 200 nens per a les colònies escolars i 3.000 per a les sortides d'estiu.

Abans que comencés la crisi la fundació gestionava 28.000 estades, que el curs passat van passar a ser-ne 24.000, un 14% menys. Si bé els primers anys de recessió van notar una forta davallada d'escoles interessades a dur a terme les sortides, aquest curs estan constatant un tímid repunt esperançador. «Encara hi ha gent que creu i aposta per aquest model», conclou Llobet.

A les escoles, les inscripcions als extraescolars han caigut prop d’un 15% des de l’inici de la crisi, segons càlculs de la Federació de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC). Segons confirmava el seu president, Àlex Castillo, En molts casos han tancat grups perquè no s’arribava a un mínim d’inscrits.

"Hi ha un tema econòmic clar", confirmava Castillo, i constatava que s'han suprimit un bon grapat de subvencions. En queden, però, de municipals. Amb tot, resisteixen els esports i els idiomes. El circ, que era una de les activitats més cares, s’està deixant de programar.

Per compensar la situació, els pares fan de professors voluntàriament d’activitats com ara escacs o reforç escolar. Alhora, esports considerats minoritaris com el handbol o l'hoquei sobre patins, estan intentant implantar-se a les escoles amb un cost molt inferior al de la resta d'activitats per tal d'aficionar-hi els alumnes.

"Hem de triar quin fill pot fer futbol"

La situació econòmica s’ha complicat per a les famílies, que han retallat en activitats extraescolars. Per a les famílies nombroses, això implica deixar de dur els nens a esport o de colònies. «Hem de triar quin fill pot fer futbol», explicava Emilia Tarifa, presidenta de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) i mare de vuit fills. «Un any fa extraescolars un, i al següent un altre», afegia.

Tarifa lamentava que «cada cop hi hagi menys ajuts» per a aquestes famílies i es queixava pel fet que paguin el llum «com si fóssim malgastadors». En cas de l’aigua ja s’han atès les seves demandes.

loading...