Comunitat Valenciana

Font de Mora defèn la seua gestió en la comissió d'investigació sobre Taula

  • "Si haguera tingut la més lleu sospita d'irregularitat, l'haguera denunciat", ha dit l'exconseller.
  • Durant tota la compareixença s'han succeït les queixes de Font de Mora, qui ha assegurat sentir-se "indefens".
L'exconseller Aljandro Font de Mora
L'exconseller Aljandro Font de Mora
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES
L'exconseller Aljandro Font de Mora

L'exconseller d'Educació i Cultura del PP (2004-2007) i actual vicepresident de Les Corts Valencianes Alejandro Font de Mora ha asseverat aquest dilluns, en la comissió d'investigació sobre els contractes de la Generalitat amb la trama relacionada amb el cas Taula, que en el marc de la seua responsabilitat ho va fer "el millor" que va poder i no va tindre constància d'irregularitats ni en Ciegsa ni en la Fundació Jaume II el Just: "Si haguera tingut la més lleu sospita d'alguna irregularitat l'haguera denunciat i corregit".

La compareixença de Font de Mora ha sigut tibant de principi a fi i ha començat amb l'advertiment de l'exconseller sobre la forma de procedir, en indicar que les compareixences han de realitzar-se segons marca el reglament, de forma similar a quan acudeix un conseller, i no en el format pregunta-resposta que consta en el pla de treball, atés que no va ser aprovat per unanimitat.

La presidenta de la comissió, Isaura Navarro (Compromís) ha indicat que eixe pla de treball és el que marca els torns i els temps i està sustentat per un informe del lletrat, la qual cosa Font de Mora ha continuat rebatent, encara que ha acceptat ser interpel·lat, alertant que "tot el que es faça o diga ací des del punt de vista legal és recurrible".

Durant tota la compareixença s'han succeït les queixes de Font de Mora, qui ha assegurat sentir-se "indefens", ha criticat la forma de portar la comissió de la presidenta, ha indicat que no pot acudir per a ser "un punching ball" o "posar el coll en la guillotina perquè vosté m'ho talle". "El risc de comparéixer ací d'aquesta manera és que un pot paréixer tonto, estic per alçar-me i marxar-me, estic en absoluta indefensió, s'estan llançant greus sospites sobre la meua administració", s'ha queixat, arribant a demanar que se li expulsara.

"Calderón deia que l'honor és patrimoni de l'ànima i l'ànima solament és de Déu, no de vostés", ha subratllat, advertint els diputats que "funcionar amb sospites ens porta a la Inquisició".

Davant les preguntes de Toni Subiela (Ciutadans) sobre obres de Ciegsa, l'exconseller ha recordat que ja va estar en la comissió que abordava aquesta empresa i que aquesta citació no era per a eixa fi, encara que ha reiterat que el desviament mitjà en els costos en la seua època era del 19% quan la llei permet ara fins i tot arribar a un 50%.

També ha assenyalat que no coneixia a Marcos Benavent (l'autodenominat 'ionqui dels diners') i quan va saltar el cas Taula es va assabentar que havia estat en el gabinet de la Conselleria d'administratiu "dos o tres mesos". Ha apuntat que dona a les seues afirmacions sobre el cobrament de comissions el mateix valor que dona a les quals va realitzar Rafael Blasco sobre comissions en època de Joan Lerma.

No va haver-hi queixes sobre el funcionament

Sobre la Fundació Jaume II el Just, ha destacat que un conseller de Cultura presideix entorn de 40 entitats i la gestió, ha indicat, "de sempre estava delegada en la secretària autonòmica de Cultura", mentre que Vicente Burgos era el "gerent plenipotenciari", subjecte a la supervisió del patronat, i tota l'activitat de control del funcionament d'aquesta fundació de caràcter privat era assumida pel protectorat de fundacions: "I no consta cap advertiment o nota negativa".

"Totes les inversions que es realitzaven amb els informes portaven un informe jurídic, totes les despeses estaven suportades amb factures", ha dit, i "si no ha sigut així, el que ho haja fet haurà de respondre davant la justícia, però ell com a conseller no va tindre "mai cap queixa del protectorat, ni denúncies, ni de proveïdors, ni de l'oposició del moment".

Ni comissions ni regals

Ha negat ser coneixedor del cobrament de suposades comissions perquè el primer a denunciar-ho hauria sigut ell, ha dit, explicant que en qualsevol de les seues responsabilitats sempre ha cridat a possibles adjudicataris per a demanar-los que li comunicaren qualsevol qüestió que isquera de la legalitat, conscient que a tot arreu "pot haver-hi gent temptada a fer el que no deu", però ningú va anar a queixar-se a ell.

Ha assegurat que tampoc va rebre regals, més enllà dels "mateixos que han pogut rebre vostés en els seus càrrecs públics", responent la diputada de Compromís Mònica Álvaro. Així mateix, ha assenyalat que perquè existisca una responsabilitat 'in vigilando' un ha d'haver rebut alertes o denúncies i haver-les desatès, la qual cosa no ha ocorregut en aquest cas.

En ser preguntat per la diputada de Podem Fabiola Meco sobre el "forat" d'11 milions d'euros, ha explicat que en el control de final de legislatura, al juny de 2007, la secretària del patronat emet un compte que reflecteix un dèficit de 2 milions d'euros, dels quals més d'1 milió corresponen a una exposició prèvia al seu mandat, amb el que el dèficit que correspon al seu període és de 819.000 euros.

"Si algú ho ha fet malament, que ho pague"

"Pot paréixer una xifra excessiva", ha indicat Font de Mora, que s'ha referit a despeses de l'actual Consell com "la primavera educativa, en un cap de setmana, 400.000 euros, Raimon a casa 309.000 euros, subvencions per al germà de Ximo Puig 415.000 euros, À Punt 55 milions" per a "posar les coses en la seua justa dimensió" perquè, fins i tot, ha lamentat, "s'ha arribat a qüestionar la política del trilingüisme, jo preferisc ser trilingüe a trifàlic".

L'exconseller ha advertit que "vindran comissions; qui a comissió mata, a comissió mor" i ha incidit que "si algú ha fet malament, que ho pague", incidint que ell coneixia les línies generals de la fundació, no el dia a dia de la gestió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento