Comunitat Valenciana

Una tesi doctoral relaciona el calze de la Catedral de València amb el Sant Grial

  • Assegura que la peça "compleix amb tots els requisits" perquè provinga de la Jerusalem del segle I o II a. C.
Una reproducción del cáliz que alberga la Catedral de Valencia.
Una reproducción del cáliz que alberga la Catedral de Valencia.
Juan Carlos Cardenas / EFE
Una reproducción del cáliz que alberga la Catedral de Valencia.

La tesi doctoral de la historiadora de l'art Ana Mafé presentada a la Universitat de València (UV) ha relacionat el calze de la Catedral de València amb el Sant Grial, mitjançant un estudi historiogràfic de la peça que estableix que "compleix amb tots els requisits" perquè provinga de la Jerusalem del segle I o II a. C.

Així ho va presentar Mafé durant una roda de premsa en la qual va mostrar les conclusions del "primer estudi en el món de la protohistòria del Sant Calze", en les quals destaca que la de València és "una vertadera copa hebrea" i que "mai s'havia catalogat així".

A l'acte van acudir, a més de l'autora de la tesi, Juan Miguel Díaz, el canonge zelador del Sant Grial, i Ángela Di Curzio, doctora en Història de l'Art per la Universitat de Roma.

L'objectiu amb el qual Mafé —que es va definir a si mateixa com a "admiradora, des d'un punt de vista historiogràfic, de la peça de la Catedral"—, ha realitzat l'estudi és el d’"intentar vertebrar la ciutat de València amb un relat turístic".

Així mateix, va assenyalar que, a través d'una investigació que no ha inclòs en la tesi, s'avala "amb un 99,9% de probabilitats" que el calze de València "va poder ser" el Sant Grial.

Història i tradició

Preguntada per si podria ser la copa de l'Últim Sopar, la investigadora va reconéixer que "no es pot fer afirmacions d'aquest tipus de forma alegre perquè es perd tot el cientifisme", i va apuntar que el que es demostra és que la relíquia, a nivell històric, es pot situar en aqueix temps.

"En la tradició —va explicar— és una copa que va eixir de Jerusalem cap a Roma i, l'any 258 d. C., aproximadament, l'emperador Valeriano decideix perseguir a la primitiva comunitat, la despulla dels seus béns i l'únic diaca que queda viu a Roma en aqueix moment és Lorenzo, d'origen hispànic, que envia la copa a Osca".

Després de la "invasió sarraïna" es traslladen totes les relíquies als Pirineus i la relíquia es custodia en Sant Joan de la Penya, des d'on els monjos l'entreguen a canvi d'un donatiu "important" a Martí I l'Humà l'any 1399 d. C.

Quan Martí I mor, el reliquiari es transfereix a Alfons V el Magnànim, que es trasllada a València amb el seu reliquiari i el deixa com a aval a la Catedral en 1437, on queda custodiat fins a l'actualitat, ha afirmat.

La tesi doctoral de Mafé es titula ‘Aportacions des de la Història de l'Art al turisme cultural: el Sant Calze de València com a eix del relat turístic que sustenta el Camí del Sant Grial en el segle XXI’, i l'ha realitzada a través d'una beca del Centre Òptic Losan.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento