L'alimentació sostenible es converteix en la nova 'marca València'
- La reina Letizia presideix aquest dilluns la presentació del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible (Cemas).
- Situat en La Marina i de la mà de la FAO, combinarà la gestió del coneixement i la divulgació.
- Abordarà la qüestions vinculades a l'alimentació: nutrició, lluita contra la fam, sistemes alimentaris...
La reina Letizia presideix aquest dilluns la presentació del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Sostenible (Cemas), un òrgan que atorga protagonisme internacional a la ciutat de València de la mà de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).
Des de les 19.00 hores en l'edifici La Base de la Marina, l'acte comptarà amb les intervencions del director general de FAO, José Graziano da Silva; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó.
A la presentació també assistirà una àmplia representació de la Generalitat i altres autoritats valencianes, representants diplomàtics i d'organismes internacionals relacionats amb l'alimentació o activistes per l'alimentació sostenible com el Premi Nobel de la Pau Edward Rubín.
El Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible suposa un impuls a nivell mundial del protagonisme de la capital del Túria, en permanent col·laboració amb la FAO, en l'àmbit de l'alimentació, segons destaca l'Ajuntament. Es tracta d'una iniciativa conjunta del Consistori i la FAO, i fructifica dos anys després que València exercira com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.
L'activitat del Cemas, amb seu en La Marina i dirigit per Vicent Domingo, es desenvoluparà fonamentalment en dues àrees de treball: gestió del coneixement i comunicació. La primera se centrarà en la captació i catalogació de les múltiples iniciatives orientades a establir sistemes alimentaris locals sostenibles per a les ciutats de tot el món.
En el vessant de comunicació, l'objectiu és la divulgació i sensibilització sobre totes les qüestions vinculades a l'alimentació, nutrició, lluita contra la fam, canvi climàtic i sistemes alimentaris sostenibles.
De la capitalitat a l'estratègia
Durant l'any de capitalitat, la ciutat va reafirmar la seua implicació, amb la participació d'universitats i instituts tecnològics, en assumptes relacionats amb l'alimentació a escala global, la seguretat alimentària, l'agricultura o la dieta mediterrània.
En 2016, l'alcalde de València i el director general de la FAO van signar un memoràndum a Roma que establia diverses formes de col·laboració entre la ciutat i l'organització. Com a principal conseqüència, el centre mundial inicia la seua marxa aquest dilluns sota la presidència del mateix Joan Ribó.
El Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible comença a desenvolupar la seua activitat després que altres ciutats optaren a albergar-lo i connecta amb la voluntat del màxim responsable de la FAO de descentralitzar l'activitat d'aquesta organització de Nacions Unides. En definitiva, atorga a València "protagonisme permanent en el panorama internacional en un àmbit de tanta rellevància i permanent actualitat com el de l'alimentació sostenible".
Una extensa llista de convidats
Entre els convidats a l'acte, a més de la pràctica totalitat dels regidors de València, estarà el delegat del Govern en la Comunitat, Juan Carlos Fulgencio; l'ambaixador d'Espanya a Itàlia, San Marino i FAO, Alfonso Dastis; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà; el director de la FAO d'Espanya, Enrique Yeves, o l'activista per l'alimentació sostenible Vandana Shiva.
Altres assistents seran el representant de la ciutat de Bristol (Regne Unit), Asher Craig; el representant del Ministeri de Treball, Salut i Consum de Gran Bretanya, Karin Schindler; l'alcaldessa de Tunísia, Souad Ben Abderrahim; representants de nombrosos ajuntaments europeus com el de París; espanyols, com el de Barcelona, i de la Comunitat Valenciana, com Sagunt i Godella (València) o Dénia i Elx (Alacant); presidents d'organitzacions agràries i consells reguladors i representants del sector cooperatiu, l'empresa pública Mercasa o universitats.