Comunitat Valenciana

La conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament deixarà un vial per a l'EMT i inclourà un tram de Sant Vicent

  • Comença la redacció del projecte per a transformar l'epicentre de València, que "deixarà de ser una rotonda".
  • Un concurs d'idees i un procés participatiu precediran a les obres, que rondaran els 5 milions d'euros.
  • El disseny definitiu de la plaça haurà de mantindre l'esplanada per a la mascletà, la font, els quioscos i els jardins.
  • Tindrà connexió per vianants i ciclista amb plaça de la Reina i la Llotja, i s'ampliaran voreres en Marqués de Sotelo.
Disparo de una mascletà de estas Fallas de 2019 en la plaza del Ayuntamiento de València.
Disparo de una mascletà de estas Fallas de 2019 en la plaza del Ayuntamiento de València.
JUNTA CENTRAL FALLERA
Disparo de una mascletà de estas Fallas de 2019 en la plaza del Ayuntamiento de València.

València ha iniciat amb el nou mandat municipal un "projecte estratègic" per a la ciutat com és la reforma i conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha explicat aquest dijous els criteris que guiaran el concurs d'idees convocat per a la redacció del projecte, que també inclourà un procés participatiu que ja està adjudicat.

Una vegada executat el projecte, aquesta emblemàtica plaça només permetrà l'accés d'algunes línies d'autobús per un lateral d'aquesta, el que discorre en paral·lel a la façana de l'edifici de Correus i fins a la cantonada amb el carrer de les Barques, així com cap al carrer Roger de Lauria des de Periodista Azzati i Marqués de Sotelo. La resta de la plaça serà completament per als vianants.

De fet, desapareixeran les illetes d'autobusos que actualment es troben en el centre de l'enclavament, al costat de la font, i la circulació de vehicles pels carrils que discorren sota el balcó municipal, segons la proposta de planta viària amb la qual parteix el departament que dirigeix Gómez, qui va especificar que, no obstant això, és un document "viu" que pot veure's alterat durant la seua tramitació i elaboració.

Propuesta de planta viaria del futuro proyecto de peatonalización de la plaza del Ayuntamiento de València.
Propuesta de planta viaria del futuro proyecto de peatonalización de la plaza del Ayuntamiento de València.

Aquesta actuació, segons l'edil, s'engloba en el projecte global València, ciutat de places, en el qual s'inclou la reurbanització de les places de la Reina i de l'entorn del Mercat Central (Ciutat de Bruges i Mercat).

Quant a la inversió prevista, la redacció del projecte ascendeix a 400.000 euros (350.000 del concurs d'idees i 50.000 del procés participatiu) i per a les obres es preveu un cost aproximat de 5 milions d'euros.

El principal objectiu de la intervenció serà escometre una conversió en zona de vianants planificada, potenciar la mobilitat sostenible, reduir la contaminació i contribuir a la millora de la qualitat paisatgística en el Centre Històric. Gómez ha reconegut que serà un procés "complet i complex que portarà el seu temps de redacció, però el mereix perquè definirà la identitat del Centre Històric".

Pel que fa al concurs d'idees, tindrà una única fase dividida en dues subfases: una primera de lliure concurrència en la qual es podran proposar idees dels ciutadans, de la qual se seleccionaran cinc finalistes (que rebran 8.000 euros cadascun), i una segona per a triar al guanyador, que obtindrà 290.000 euros de retribució.

Tres criteris bàsics

Els criteris que haurà de complir obligatòriament l'equip redactor del projecte seran fonamentalment tres. El primer passa perquè la plaça "deixe de ser una rotonda o un lloc d'aparcament" i siga per als vianants mitjançant un procés planificat. En aquest sentit, inclou una estratègia de connexió per als vianants amb la plaça de la Reina i l'eix plaça de Bruges-Llotja, i ho farà mitjançant un itinerari per als vianants i ciclista al llarg del carrer Sant Vicent, en el tram entre tots dos enclavaments. Només es permetrà el pas dels busos de l'EMT, vehicles de càrrega i descàrrega i serveis d'hotels, i es tallarà al trànsit privat.

El segon criteri fixa la plaça de l'Ajuntament com a "epicentre d'esdeveniments culturals i ciutadans", per la qual cosa el disseny dels usos ha d'estar contemplat: esplanada central per a la mascletà, ubicació dels monuments municipals, dels quioscos i mercats de flors, esdeveniments nadalencs i cavalcades, entre altres. A més, perviuran altres elements com la font i les zones verdes.

Finalment, en tercer lloc, el projecte ha de complir criteris de sostenibilitat mediambiental, amb la presència d'espais verds, enllumenat eficient, espècies vegetals adaptades al clima, reutilització d'aigües pluvials... També haurà de vigilar la possible troballa de restes arqueològiques relacionades amb a l'antic Convent de Sant Francesc, que s’ubicava en l'actual plaça.

Conversió en zona de vianants "blana" i Marqués de Sotelo

El primer esbós d'aquesta conversió en zona de vianants es podrà veure després de l'inici de les obres en la places de la Reina i de la Ciutat de Bruges, ja que, segons ha explicat Gómez, s'aprofitarà el desviament de les línies de l'EMT que passen per elles per a realitzar una "conversió en zona de vianants blana" de la plaça de l'Ajuntament, la planta viària de la qual serà ja la definitiva i es consolidarà urbanísticament més endavant amb l'execució de les obres del projecte.

Una altra novetat serà l'ampliació de les voreres de l'avinguda Marqués de Sotelo per a ampliar la connexió per als vianants de la plaça de l'Ajuntament amb l'Estació del Nord, la qual cosa reduirà els carrils destinats a la circulació de vehicles.

Quant als terminis, es calcula que la redacció del projecte pot portar un parell d'anys, més l'execució dels treballs. La intenció de l'actual Govern del Rialto és escometre les conversions en zona de vianants de les places de la Reina i de l'entorn del Mercat Central (Ciutat de Bruges i Mercat) aquest mandat, i deixar solucionat el projecte de la plaça consistorial.

"Maximitzar la participació"

Per part seua, la regidora de Participació, Elisa Valía, ha anunciat que la pròxima setmana es reunirà amb l'empresa adjudicatària del procés participatiu per al redisseny la plaça de l'Ajuntament, Paisatge Transversal, per a establir un calendari i llimar alguns aspectes. Segons ha manifestat, la intenció del seu departament és "maximitzar la participació de la ciutadania" i aprofitar l'experiència del procés escomés en la plaça de la Reina per a millorar els aspectes que van generar dificultats.

Aquest procés té un termini de sis mesos i alguns dels seus treballs aniran en paral·lel al concurs d'idees, si bé la intenció del Govern local passa per tindre les seues conclusions a punt per a poder aportar-les.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento