Comunitat Valenciana

València renova 11.438 fanals amb tecnologia LED i el 50% són ja eficients

  • El pla IDAE II inicia la seua implementació amb una inversió que frega els 4 milions d'euros.
  • La mesura generarà al Consistori un estalvi del 87%, la qual cosa suposa 1,45 milions d'euros a l'any.
  • L'enllumenat menys contaminant i més eficient arribarà a tots els districtes de la ciutat.
Farola modelo València, las llamadas "de bola".
Farola modelo València, las llamadas "de bola".
20MINUTOS.ES
Farola modelo València, las llamadas "de bola".

L'enllumenat públic de València serà més respectuós amb el medi ambient i econòmicament més eficient una vegada es complete l'aplicació del Pla IDAE II, la segona actuació més important en aquest camp a la ciutat en els últims anys.

Els tècnics ja han començat la substitució de les lluminàries en 11.438 fanals de tots els districtes per tecnologia LED. La segona fase d'aquest projecte, que té un pressupost de 3,99 milions d'euros, està íntegrament finançada pels Fons de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (Feder).

Aquesta actuació, que va ser presentada per l'anterior responsable municipal d'enllumenat i actual vicealcalde, Sergi Campillo, i pel propi alcalde Joan Ribó al maig de 2018, comença ara la seua implementació, segons ha anunciat aquest diumenge la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario.

Els treballs se centraran en dues intervencions principals en funció del tipus de lluminària sobre el qual s'actua. D'una banda, se substituiran tots els fanals model València (esfèriques, instal·lades en columnes de gran port), en les quals es mantindrà la corona com a part ornamental.

Es tracta de 5.844 fanals en les quals es col·locaran lluminàries amb LED de potència variable i amb una llum "més càlida del convencional, amb un reduït component de llum blava, la qual cosa ofereix una il·luminació més agradable, més confortable i més respectuosa amb les persones i amb el medi ambient", indiquen des del Consistori.

A més, es desmuntaran de manera definitiva 312 unitats d'aquest model, que en alguns casos estan ancorades als edificis i són innecessàries per tindre pròxim un altre punt de llum. De la mateixa manera, i en el marc de l'estratègia global de Smart City, en aquest projecte està prevista la telegestió individual de 4.000 fanals, la qual cosa permetrà realitzar "un manteniment més eficient i ens dotarà d'una major agilitat en les diferents necessitats de gestió (apagats per castells, modificacions en Falles, esdeveniments esportius, actes a les Torres de Serrans...)", detalla la regidora Notario.

Amb aquesta intervenció es preveu aconseguir un estalvi del 87% en la factura elèctrica que paga l'Ajuntament. Però, a més de l'estalvi energètic i econòmic, aquesta renovació permetrà acabar amb la contaminació lumínica que generen aquests fanals, ja que es canviarà la bola que enfoca cap a totes les direccions per una llum dirigida cap avall, la qual cosa repercutirà en menys molèsties per als veïns que viuen en les primeres plantes de blocs de cases. Les lluminàries d'aquest tipus estan instal·lades principalment en les grans vies, les avingudes Regne de València i Blasco Ibáñez, la marginal esquerra del riu (al costat de Vivers), Botànic Cavanilles i altres grans avingudes.

La segona part del pla consistirà en la instal·lació de tecnologia LED en 5.282 unitats de fanal model Ferran VII, on se substituiran les bombetes per plaques també enfocades cap avall i de menor consum, en les quals a més es canviaran els cristalls translúcids per altres transparents.

L'objectiu de la Regidoria és transformar la instal·lació dels 107.000 punts de llum de València, que inicialment tenia uns 25 Mw instal·lats, en una que no sobrepasse els 7-8 Mw, de manera que els costos recurrents de la factura del rebut d'energia es reduïsquen notablement. Els càlculs inicials apunten a un estalvi del 87,82%, la qual cosa suposa 1,45 milions d'euros menys a l'any.

Segons detalla la regidora, una vegada completat el pla, la il·luminació eficient arribarà ja "al 50% de l'enllumenat públic de la nostra ciutat", la qual cosa significarà que la meitat de tota la instal·lació municipal "s'haurà millorat i ja disposarà d'una tecnologia eficient i més respectuosa amb el medi ambient". A més, destaca que amb el primer IDAE i aquest segon "continuarem no solament reduint el consum energètic sinó també estalviant recursos públics com hem fet fins ara, perquè la millora de la il·luminació a la nostra ciutat ens ha permés estalviar més de 15,4 milions d'euros".

Menys bàculs de carretera

El Govern local també va aprovar el mes de desembre passat diversos projectes en el marc dels pressupostos participatius DecidimVLC centrats en cinc barris i en zones per als vianants del Jardí del Túria. Amb una inversió total de 2,3 milions d'euros, van incloure la substitució dels fanals de carretera per models més eficients i estètics. Tot i que encara queden centenars de bàculs d'aquest tipus per la ciutat, en els últims anys s'han anat canviant per fanals més baixos que queden per davall dels arbres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento