Valencia Notícies

La Generalitat recorre la resolució del Ministeri d'Agricultura que rebutja la denominació 'Cava de Requena'

Cava de Requena (València)
AYUNTAMIENTO DE REQUENA

La Conselleria d'Agricultura i Desenvolupament Rural ha interposat un recurs a la resolució del Ministeri d'Agricultura, del passat 10 de juny, que no permet l'ús de la Denominació d'Origen 'Cava de Requena', en aprovar la modificació del plec de condicions a instàncies del Consell Regulador de la DO Cava.

La Generalitat al·lega en el recurs "discriminació als operadors valencians als quals se'ls imposa una prohibició en la identificació, que no existeix per a la resta de territoris productors", segons ha informat en un comunicat.

Segons argumenta el departament que dirigeix Mireia Mollà, el Plec de Condicions "omet deliberadament citar 'Requena' com a unitat geogràfica menor, malgrat que la finalitat de la zonificació és la d'atorgar al consumidor i al mercat una identificació més fàcil de l'origen del cava que consumeix, com un element de valor més del mateix".

El secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, ha afirmat que la Generalitat "ni entén ni comparteix en absolut els criteris que s'estan esgrimint per a rebutjar un fet tan obvi i evident amb caràcter general com que el cava elaborat a Requena puga dir-se Cava de Requena i, precisament per això, perquè la reivindicació del sector valencià és justa, lògica i del tot raonable, anem a defensar-la en els tribunals i allí on siga necessari".

El recurs incideix en la "idoneïtat" del nom Requena, ja que "gaudeix d'arrelament, notorietat i fama", a més de complir la normativa europea, que admet el municipi "com a base de la identificació zonal".

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha lamentat que la zonificació "puga servir d'excusa per a trencar amb 40 anys dedicats a construir i consolidar la reputació de la marca Requena com a zona productora de cava".

La fira del cava valencià de Requena, l'existència de l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena o el nomenament anual de l'Ambaixador del Cava de Requena, "són només alguns exemples d'aquest vincle manifest entre el producte i el territori de producció", segons Torres.

L'escrit de la Generalitat recalca que "realitzar una aplicació injusta" del Reglament de la UE 1308 pot portar a l'"injust" de "tergiversar-lo", en referència a justificar la prohibició en la coincidència parcial de la subzona Requena amb el nom de la DOP Utiel-Requena.

Sobre aquest tema, al·ludeix a la "coexistència pacífica" de les dues denominacions, al "respecte" als drets adquirits pels elaboradors de cava i a l'expressat per la DOP Utiel-Requena que manifesta "no tindre cap objecció a la identificació de la zona productora de cava amb el nom de Requena".

Torres ha instat a valorar la proposta de consens dels productors de Requena i s'ha mostrat favorable a un diàleg amb el Consell Regulador i el Ministeri d'Agricultura que conduïsca a reconéixer els interessos del sector valencià.

loading...