Valencia Notícies

Compromís i UP insisteixen en la taxa turística sense el vot del PSPV

Platja de Llevant en Benidorm.
PIXABAY

Compromís i Unides Podem (UP) han presentat finalment sense el seu soci de govern (el PSPV-PSOE) l'esmena per a incloure la taxa turística en la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2022, un impost d'entre 0,5 i 2 euros per dia per als turistes que visiten la Comunitat Valenciana que podrien augmentar els ajuntaments.

L'esmena, registrada el dimecres abans del tancament del termini a mitjanit, defensa la creació d'un «impost valencià d'estades turístiques» com a tribut indirecte, «instantani» i propi de la Comunitat. Per part seua, els socialistes van advertir fa uns dies que la implantació era complicada i que era millor plantejar-la com un compromís de futur.

Segons la proposta de Compromís i UP, aquesta taxa hauria de ser compatible amb altres tributs propis i es pagaria tant en establiments hotelers com en càmpings, àrees per a autocaravanes, cases rurals, albergs, acampades en finca particular, blocs i conjunts d'habitatges turístics i creuers que facen escala en un port valencià.

Es pagaria en qualsevol moment abans de la fi del viatge i estarien exempts de l'impost els menors de 16 anys, les estades subvencionades per programes socials d'administracions públiques de qualsevol país de la Unió Europea i les pernoctacions per motiu de salut o força major.

Tota la seua recaptació aniria destinada a inversions i despeses vinculades a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament d'infraestructures turístiques. La gestió i inspecció correspondria a la Agència Tributària Valenciana, mitjançant un codi d'identificació dels establiments on caldria pagar-la.

En particular, els ingressos s'invertirien en polítiques d'accés a l'habitatge –especialment en zones afectades per un increment de preus per l'augment del turisme–, a la defensa del medi ambient i la seua promoció com a «element turístic diferenciador» o a l'impuls de bones pràctiques laborals i a la lluita contra la precarietat en el sector.

També beneficiaria als serveis dels quals gaudeixen els turistes en la Comunitat, les infraestructures i dotacions turístiques, la lluita contra l'intrusisme i el frau en el sector i la promoció de la regió dins de la desestacionalització.

Segons l'esmena dels dos socis, la taxa turística valenciana oscil·laria entre 0,5 i 2 euros per dia encara que l'estada siga inferior. Sobre la quota íntegra de l'impost s'aplicaria una bonificació del 100%. En concret, pagarien mig euro per jornada els turistes que s'allotgen en hotels rurals d'una a tres estreles, blocs i conjunts d'habitatges turístics de categoria estàndard, pensions, albergs de ciutat i albergs turístics de categoria estàndard, càmpings, àrees de pernocta en trànsit per a autocaravanes i acampades en finca particular.

La taxa seria d'un euro per dia per als visitants d'hotels i apartahotels d'una a tres estreles, d'hotels i cases rurals de tres i quatre estreles, blocs i conjunts d'habitatges turístics de primera categoria i albergs de categoria superior. Un euro i mig pagarien els que s'allotgen en hotels de tres i quatre estreles, hotels rurals i cases rurals de quatre estreles superior, cinc estreles o gran luxe, blocs i conjunts d'habitatges turístics de categoria superior i embarcacions de creuers. I dos euros abonarien les persones que optaren per hotels i apartahotels de quatre estreles superior, cinc estreles o gran luxe.

El text planteja que els ajuntaments puguen establir un recàrrec sobre la taxa turística de fins a un màxim del 100% del seu valor. Aquesta recaptació addicional s'entregaria als propis municipis en la forma en la qual s'establira, encara que per al recàrrec no hi hauria bonificació al 100%. En cas de no abonar la taxa, l'esmena preveu sancions d'acord amb la Llei General Tributària i a la resta de normes, amb multes de 300 euros en cas de consignació completa o inexacta o falta de consignació en l'autoliquidació. Es considerarà infracció greu la falta d'ingrés de l'impost, amb multes proporcionals i graduals.

Per al control, la proposta estableix que la direcció general de Policia subministrarà les dades del registre de persones allotjades en els establiments turístics de la Comunitat que siguen estrictament necessaris per a comprovar la taxa. També les autoritats portuàries valencianes haurien de remetre en el primer trimestre de cada any la relació de creuers que han fet escala durant l'exercici anterior.

Puig, poc inclinat: «Sincerament, no la veig»

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va insistir ahir que no és el moment d'implantar la taxa turística en la Comunitat Valenciana. «L'oportunitat, sincerament, no la veig», va dir sobre la proposta dels seus socis. «En aquests moments, el sector turístic necessita suport i sobretot afecte i empatia», va afirmar. El portaveu socialista en Les Corts, Manolo Mata, va coincidir en una taxa turística «voluntària i municipal», però va afegir que aquesta qüestió no es resol «a correcuita».

loading...