Atenció a la ciutadania al CAP d’Horta.
Atenció a la ciutadania al CAP d’Horta.
LAURA GUERRERO / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Barcelona reforça l’atenció sanitària amb l’obertura d’11 nous CAPs

  • Barcelona guanya en salut apostant per la inversió en atenció primària i comunitària i assegurant l’accés a la ciutadania.

El passat 20 d’octubre, a la Comissió Mixta entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, es va arribar a un acord per l’ampliació i nova construcció d’11 nous centres d’atenció primària (CAP). Amb una inversió prevista d’uns 100 milions d’euros i amb actuacions en 7 dels 10 districtes de la ciutat, es tracta d’un dels acords més importants assolits fins ara. La sanitat pública i de proximitat, la que s’ofereix des dels CAPs, és una prioritat per l’Ajuntament de Barcelona i un compromís del govern que adquireixen públicament.

Sabent les necessitats que existeixen, l’Ajuntament treballa per garantir la qualitat de l’assistència que es dona a la ciutadania i facilita els espais perquè el Departament de Salut executi els projectes. Concretament, aquestes 11 actuacions se centraran en l’ampliació dels CAPs del Besòs i La Pau i la construcció de nous centres al Raval Nord, el Fort Pienc, el Congrés i els Indians, el Parc i Llacuna del Poble Nou, La Sagrera, La Clota (Horta), Marina del Prat Vermell, la Barceloneta i el Gòtic.

Així mateix, resta el compromís de continuar treballant per arrencar l’execució de cinc CAPs més a Sardenya, el Casc Antic, Casanovas, Roquetes i Drassanes. Unes actuacions que han sigut possibles gràcies a la col·laboració entre el govern municipal i el Consorci Sanitari de Barcelona, la qual ha permès tornar a prioritzar a l’agenda política la inversió en atenció primària i comunitària a la ciutat.

11 nous centres d’atenció primària (CAP).
Nous centres d’atenció primària (CAP).
Ajuntament de Barcelona / Alayans Studio

Contra la desigualtat

L’ampliació i nova construcció d’aquests centres no només protegeix el dret a la salut assegurant que existeix aquesta primera línia d’assistència sanitària a l’abast del veïnat, sinó que permet avançar cap el model de ciutat democràtica, integradora i inclusiva que es busca per a Barcelona.

Els CAPs són equipaments essencials pels barris de la ciutat, on oferir una atenció de qualitat el més a prop possible dels veïns i veïnes. Barcelona entén l’Atenció Primària com un referent social i, en barris d’una heterogeneïtat socioeconòmica com els de la capital catalana, aconseguir un benestar social homogeni es es converteix en un dels objectius primordials per a la ciutat.

Una meta, per altra banda, que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) porta perseguint des de l’any 2007. "La finalitat és intentar disminuir les desigualtats en salut mitjançant les accions comunitàries", afirma Carme Borrell, gerenta de l’ASPB, sobre els programes d’Acció Comunitària que duen a terme als barris. "Treballem en 26 barris de la ciutat, prioritzats pel seu nivell socioeconòmic, i fem salut comunitària".

"Fem una diagnosi de les necessitats de cada barri que complementem amb diagnosis que fan els CAPs, perquè ells són els que veuen i atenen a la població", afegeix Natàlia, infermera del Servei de Salut i Barris de l’ASPB. «Ens complementem i això fa que tinguem una visió molt més acurada d’aquestes necessitats».

Inici d’obres al CAP Besòs.
Inici d’obres al CAP Besòs.
Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

Qualitat de vida

Sobre la manera en què aquests programes ajuden a garantir la qualitat de vida en totes les fases del cicle vital, Borrell explica que "treballem a tots els nivells: des de la infantesa fins a les persones grans. Es fa un diagnòstic de la situació dels barris i dels determinants de la salut i, després, es recull la informació a nivell quantitatiu i qualitatiu, amb grups de persones del territori que expliquen quins són els problemes que veuen al seu barri". "També és molt important l’avaluació d’aquests projectes al territori, que siguin programes que es puguin sostenir en el temps", afirma Natàlia. "Juntament amb els CAPs, serveis socials i altres entitats i sectors que intervenen, es busca fer una suma de capacitats, cadascú des del seu lloc, per poder donar la millor resposta a les necessitats de cada barri".

Actualment, han participat en aquests programes més de 500 agents territorials, s’han fet més de 200 intervencions i s’ha arribat a uns 13.000 veïns i veïnes de tots els grups d’edat. "Ens agradaria poder ampliar-ho, pensem que és un programa important a nivell dels barris per disminuir les desigualtats en salut", afirma Borrell. Unes actuacions que se sumen a aquest objectiu global de protegir el dret del veïnat a la salut i aconseguir fer realitat l’accés universal a l’atenció sanitària.