EN COL·LABORACIÓ AMB LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Matronatació a la piscina del Complex Esportiu Can Xaubet de Pineda de Mar.
Matronatació a la piscina del Complex Esportiu Can Xaubet de Pineda de Mar.
XAVI OLMOS

Dones que inspiren: la Diputació de Barcelona aposta per l’esport femení

  • La Diputació de Barcelona dona suport als municipis per impulsar que les dones facin esport.

L'esport és un fenomen en constant creixement i evolució a la província de Barcelona. Les estadístiques ho demostren: el 48% de la població de més de 16 anys en practica alguna modalitat en alguna de les 9.000 instal·lacions esportives disponibles o bé en el medi natural (com platges o boscos). També hi ha més de 10.000 entitats esportives a la província i més de 60 federacions a Catalunya. Tot i que els seus beneficis físics són evidents, diversos estudis afirmen que l’esport també contribueix a la socialització, la integració i al trencament de certs estereotips que encara estan associats a moltes disciplines.

El programa Dones i Esport de la Diputació de Barcelona té com a objectius principals promoure l’activitat física continuada al territori i lluitar contra el sedentarisme al llarg de tota la vida de les dones. Incorporant la perspectiva de gènere, pretén aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes, tant pel que fa referència a l’increment de la pràctica de diverses modalitats esportives com a la incorporació de les dones en les estructures directives professionals del nostre ecosistema esportiu.

EN PRIMERA PERSONA

Sis dones de diferents edats i residents a la província de Barcelona que practiquen esport de manera habitual ens han explicat les seves experiències personals en activitats promogudes pel programa Dones i Esport de la Diputació de Barcelona. Unes històries d'autosuperació, apoderament i diversió que ens demostren que l'esport contribueix a trencar estereotips de gènere, augmentar l'autoestima, potenciar la socialització, prevenir la solitud i millorar la salut física i mental.

Amb molt de ritme

Algunes històries demostren que l'esport, la perseverança i les casualitats són els millors aliats per superar les dificultats que van associades a certes malalties. La Luisa Huidobro es va aficionar al ball esportiu en cadira de rodes perquè era una activitat que li permetia mantenir-se en forma i conèixer a gent amb interessos similars. Des de jove ha tingut clar que la part social és un complement inseparable de l'activitat esportiva.

Gràcies a la seva dedicació i al seu caràcter extravertit, la Luisa i la seva parella no van trigar a destacar en aquesta disciplina i es van apuntar a competicions en la modalitat Wheelchair Duo per conèixer des de dins aquest esport que els havia captivat. No obstant això, ella té molt clar que el més important és mantenir-se actius: "Va arribar un moment que els metges es van adonar que l'esport ens ajudava moltíssim a superar, a poc a poc, parts de la malaltia. No només físicament, sinó també mentalment".

Luisa Huidobro i el seu marit, Ángel Miralles, assajant una coreografia.
Luisa Huidobro i el seu marit, Ángel Miralles, assajant una coreografia.
XAVI OLMOS

Molt més que futbol

Amb trenta-vuit anys, l’Elisabet Navarlaz és una de les jugadores més carismàtiques del CF Tramontana, el primer equip femení de futbol federat del nostre país format per dones gitanes. Aquesta iniciativa ofereix a les noies de La Mina una alternativa d’oci basada en l'esport, al mateix temps que lluita contra els estereotips del món del futbol. Al sentir parlar l’Elisabet es fa evident que aquest equip li ha tornat la il·lusió per un esport que va marcar la seva joventut i que avui pren un significat diferent a causa de la seva situació personal. 

Com a mare de dues filles, ara se sent més empoderada que mai per fer front a les adversitats de la vida quotidiana i ser una referent per a les generacions de noies joves del seu barri que volen calçar-se les botes de futbol i demostrar que una societat millor és possible gràcies a l'esport. Ella ho té molt clar: "Jo vinc aquí, gaudeixo i faig el que vull. Treus la teva adrenalina i després te'n vas a casa com nova".

Elisabet Navarlaz, del CF Tramontana, entrenant.
Elisabet Navarlaz, del CF Tramontana, entrenant.
XAVI OLMOS

Millor qualitat de vida

L’esport és un dels grans aliats al nostre abast per millorar la salut. El Club de Tir amb Arc Les Franqueses ho tenia clar quan va engegar el programa Fletxes per l'esperança el 2019 amb l’objectiu que totes les dones que hagin passat per una mastectomia i desitgin iniciar un procés de recuperació integral mitjançant l'activitat física puguin practicar aquest esport. 

La Ramona Sanz és una de les participants més veteranes del programa i li ha canviat la vida perquè ha aconseguit reduir l'estrès postoperatori, ha augmentat la seva autoestima i ha recuperat la mobilitat del braç afectat per la intervenció quirúrgica. També ha millorat el seu estat d'ànim i ha tornat a sentir-se empoderada gràcies a que forma part d'una dinàmica de grup amb dones que es troben en la mateixa situació. Tal com ella comenta: "M'aporta seguretat en mi mateixa. Em sento estimada. Em fa sentir important. Em sento cuidada. I mentalment va fenomenal".

La Ramona Sanz entrenant al Club de Tir amb Arc Les Franqueses.
La Ramona Sanz entrenant al Club de Tir amb Arc Les Franqueses.
XAVI OLMOS

Esport per reconectar

Des de fa uns quants anys, moltes entitats municipals estan contribuint a eliminar les diferències que tradicionalment han existit entre homes i dones a l'hora de practicar arts marcials. Per exemple, l'Ajuntament de L'Ametlla del Vallès, amb el suport de les àrees d'Igualtat, Feminismes i LGTBI+ i d’Esports, va posar en marxa el 2021 un curs de defensa personal femenina perquè les dones del poble que s'hi apuntessin guanyessin autoconfiança, superessin pors, milloressin la seva condició física i desenvolupessin habilitats pràctiques d'autoprotecció. Al mateix temps, aquest tipus d'esports contribueixen a crear un sentit de pertinença i una xarxa de suport entre les participants. 

"Em va molt bé a nivell de salut mental. És un esport que et permet desconnectar i aporta una mica de companyia"

Una de les alumnes més veteranes és la Judith Sánchez, que treballa de metgessa i mai havia practicat esport amb regularitat. Tal com ella afirma: "Em va molt bé a nivell de salut mental. És un esport que et permet desconnectar i aporta una mica de companyia perquè trobes altres dones en la teva mateixa situació".

La Judith Sánchez practicant a L’Ametlla del Vallès.
La Judith Sánchez practicant a L’Ametlla del Vallès.
XAVI OLMOS

Esport i relaxació

Diversos estudis avalen la importància de l’exercici físic durant el període de gestació i la matronatació és un dels més estesos. Seguint aquesta recomanació, l’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha dissenyat un programa d’activitat física a l’aigua dirigit a les dones embarassades que han arribat a l’últim trimestre de gestació. Amb aquesta iniciativa es busca incrementar els parts fisiològics i millorar la qualitat de vida de les gestants ja que la flotabilitat que aporta l’aigua permet fer exercicis que fora d’aquest medi serien impossibles de realitzar i amb menys risc de càrrega a les articulacions. 

Una de les participants del darrer grup ha estat l’Aida Cortés, que va seguir el consell de la seva llevadora i no va dubtar a inscriure’s-hi per provar-ho. Tal com ella comenta: "Com que es tracta d’un col·lectiu en el qual només hi ha dones embarassades es fa molta comunitat i és súper beneficiós. Es nota una millora considerable".

L’Aida Cortés a la piscina.
L’Aida Cortés a la piscina.
XAVI OLMOS

Esport al barri

Un dels objectius dels Ajuntaments de les grans ciutats és promoure la pràctica esportiva i millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Per aquest motiu, el Departament d’Esports de l’Ajuntament de Cornellà va posar en marxa fa dotze anys el programa Vine a fer esport salut, que consisteix en una sèrie d’activitats esportives gratuïtes i dinamitzades que es realitzen en els parcs i les places de la ciutat sense necessitat d’inscripció prèvia.

La Mari Carmen Carbó és una de les participants més veteranes del programa i un autèntic referent en el seu barri. Després de dècades treballant com a mestra, va ser arrel de la jubilació que va començar a interessar-se per l’esport i aquesta afició li va canviar la vida. Fins i tot l’Ajuntament de Cornellà li va atorgar el premi Dona i Esport el 2017. Tal com ella comenta: "Això que estic fent ara és per mi, única i exclusivament per mi. Les dones que han estat sempre subjectes a la cuina i a la neteja de casa han trobat que això les allibera".

La Mari Carmen Carbó, referent en el seu barri.
La Mari Carmen Carbó, referent en el seu barri.
XAVI OLMOS

Els vídeos de les entrevistes es poden veure a la pàgina web del programa Dones i Esport de la Diputació de Barcelona.

  • REALIZADO POR ALAYANS STUDIO
    Este contenido ha sido elaborado por ALAYANS STUDIO, unidad Branded Content de Henneo.